Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik
Oceń nasz wpis!

Zrównoważona dieta to skuteczny sposób, aby zachować szczupłą sylwetkę i dobry stan zdrowia na długie lata. Czasem jednak odstawienie niezdrowej żywności to za mało, aby odpowiednio oczyścić organizm. Okazuje się bowiem, że w zdrowej diecie ważne są także produkty bogate w błonnik, o czym nie wszyscy jednak pamiętają.

Błonnik pokarmowy zwany jest inaczej włóknem pokarmowym. Jest to element naturalnych produktów, takich jak zboża, owoce i warzywa. Nie jest on trawiony przez organizm pokarmowy człowieka, jednak dzięki temu spełnia inne, bardzo ważne role. Pełni on bowiem funkcję swego rodzaju „miotełki”, która korzystnie działa na organizm, przechodząc przez układ pokarmowy. Następnie zostaje on wydalony z organizmu, zwiększając przy tym objętość kału.

Jak działa błonnik

Dieta bogata w błonnik usprawnia bowiem działanie układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i biegunkom. Ponadto błonnik jest bardzo ważny dla osób, którym zależy na redukcji masy ciała. Jedzenie pokarmu, który jest bogaty w błonnik sprzyja uczuciu sytości, ponieważ pęcznieje on w żołądku. Jednak efekt ten uzyskać można już w trakcje jedzenia, gdyż wydłuża się czas żucia oraz rozdrabniania pokarmu, który zawiera błonnik. Dlatego idealny jest dla osób, którym często towarzyszy uczucie głodu. Zapobiega on podjadaniu między posiłkami i hamuje apetyt na niezdrowe przekąski. Dodatkowo też zmniejsza on wchłanianie się energii z pożywienia do organizmu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu, a także oczyszcza organizm z toksyn i zalegających w nim metali ciężkich. Korzyści ze spożywania błonnika jest więc naprawdę sporo.

Gdzie jest najwięcej błonnika

Zadając sobie pytanie, w czym jest błonnik pokarmowy, wymienić można sporo produktów spożywczych, po które warto sięgnąć. Przede wszystkim będą to otręby, które zawierają go aż 44 gramy na 100 gram produktu. Dużo błonnika znajduje się także w pełnoziarnistym pieczywie, dlatego warto je wybrać, zamiast pieczywa białego. Błonnik znajduje się także w wielu owocach i warzywach. Owoce, które zawierają go najwięcej, charakteryzują się drobnymi pestkami, a więc jest to na przykład agrest, malina, porzeczka. Dobrym źródłem są także suszone owoce. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej jest go przede wszystkim w warzywach strączkowych, soi, soczewicy i grochu. Źródłem błonnika są także kasze i ryże, które nie zostały poddane obróbce mechanicznej.

Niestety, błonnika spożywa się wciąż za mało. Zalecana dawka to około 35 gram na dobę. Tymczasem większość wciąż sięga po białe pieczywo i makarony, omijając przy tym jedzenie zdrowych kasz, warzyw i owoców. Przez co przeciętne spożycie błonnika wynosi około 15 gram, jest to o ponad połowę za mało. Konieczna w tym przypadku jest zmiana nawyków żywieniowych, która pozwoli wzbogacić dietę o błonnik na stałe.

Dieta bogata w błonnik pokarmowy może przyczynić się do uzyskania szczupłej sylwetki, oczyszczenia organizmu, a ponadto wpłynąć pozytywnie na inne aspekty zdrowotne. Dobrze jest zatem pamiętać, które produkty zawierają go najwięcej i wprowadzić je do codziennej diety.


2 comments on “Produkty bogate w błonnik

  1. Kuzyn konia napisał(a):

    Najlepsze jest to, że wszędzie polecają jedzenie warzyw, ale nie ziemniaków. A to właśnie w ziemniakach jest bardzo dużo błonnika i to w formie, którą organizm przyjmuje od razu do organizmu. I lepiej jeść ziemniaki i jabłka niż zagraniczne warzywa i owoce, bo nasze ciało lepiej jest do nich przystosowane przez lata ewolucji.

  2. smyk napisał(a):

    Mnóstwo błonnika jest przede wszystkim w zielonych warzywach. I najlepsze jest to, że można jeść je bez żadnych ograniczeń. Mnóstwo błonnika jest m.in. w brokułach i innych zielonych warzywach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *