Dieta na wątrobę

Dieta odtruwająca wątrobę to dieta oczyszczająca, której celem jest detoksykacja wątroby. Wątroba to jedyny narząd w ciele człowieka, który posiada zdolność regeneracji. Można nawet usunąć jej 1/4 w celu przeszczepu, a w ciągu kilku miesięcy zregeneruje się, przyjmie pierwotny kształt i wygląd.

Niestety człowiek sam niszczy zdolności regeneracyjne wątroby, prowadząc niezdrowy tryb życia, dlatego wśród dorosłych osób ciężko znaleźć ludzi, którzy mają wątrobę sprawną w 100%. Uszkadzają ją toksyny pochodzące z jedzenia, powietrza, używek, a także leki. W celu uwolnienia od zanieczyszczeń oraz przyspieszenia regeneracji wątroby, może nam pomóc dieta odciążająca wątrobę.

Jak stosować dietę na wątrobę

Dieta lecząca wątrobę powinna trwać 8 tygodni. Zamiast 3 posiłków dziennie, powinniśmy jeść mniej, ale za to 5 – 6 posiłków. Posiłki powinny być świeże, a nie odgrzewane i powinny być przygotowane na parze, należy też unikać smażenia. Powinno się ograniczyć spożywanie nabiału, czerwonego mięsa, pieczywa pszennego, słodyczy oraz grzybów oraz całkowicie ograniczyć używki takie jak alkohol, kawa, papierosy. Dieta na wątrobę może być wspomagana innymi kuracjami. Warte polecenia jest picie soków wyciśniętych z warzyw, na przykład z żurawiny i jabłek. Wątroba najaktywniej pracuje w godzinach od 22 do 2, warto więc zakończyć dzień, wypijając sok z grejpfruta zmiksowany z 2 łyżkami oliwy.

Wątroba pełni 500 różnych funkcji, aby wszystkie procesy przebiegały bez zakłóceń, sama też potrzebuje oczyszczenia. Kuracja zastosowana raz do roku pomoże uwolnić wątrobę od zanieczyszczeń, zregenerować ją, a także pozwala utrzymać prawidłową wagę.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

97 − = 94