Warzywa oczyszczające organizm

Skuteczne oczyszczanie organizmu powinno się wiązać przede wszystkim ze zmianą nawyków żywieniowych. Co prawda niektórzy specjaliści od zdrowego żywienia zalecają również jednodniowe monodiety, oparte na owocach i warzywach czy dużej ilości płynów, jednak do takiej diety organizm powinien być odpowiednio przygotowany. Po jakie warzywa warto sięgać, aby przyspieszyć proces odtruwania organizmu?

Oczyszczająca moc natury

Naturalne oczyszczenie organizmu powinno uwzględniać również dużą ilość owoców. Szczególnie zalecane przy detoksie organizmu są jabłka, granaty, figi czy grejpfruty. Wielu dietetyków zaleca rozpoczęcie dnia od wypicia jednej szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny, czasem do takiego napoju dodaje się łyżeczkę miodu. Taki napój pobudza pracę układu pokarmowego oraz wpływa korzystnie na oczyszczanie organizmu. Przy diecie oczyszczającej organizm należy również pamiętać o piciu co najmniej 2 litrów wody mineralnej lub naparów ziołowych, a szczególnie zalecane są napary z pokrzywy. Do diety warto także dodać zieloną herbatę, która również ma działanie oczyszczające.

Warzywa oczyszczające organizm na kilka sposobów

Oczyszczanie organizmu warzywami może być przeprowadzone na kilka sposobów. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość warzyw w diecie osób, które sięgają po dietę oczyszczającą z myślą o utracie zbędnych kilogramów. Dodatkowa porcja naturalnego błonnika, który zawierają warzywa, wpłynie korzystnie na perystaltykę jelit, przyspieszając przemianę materii.

Po warzywa sięga się również planując jednodniowy detoks, oparty na sokach warzywnych lub na produktach płynnych, które w czasie detoksu wolno spożywać. Wówczas przygotowuje się warzywne soki lub też gotuje niskokaloryczne buliony czy zupy warzywne, które należy zjeść w postaci zmiksowanego musu. Można również dołączyć wybrane rodzaje warzyw do codziennej diety, przyspieszając w ten sposób oczyszczanie organizmu.

Jakie warzywa na oczyszczenie organizmu

Najpopularniejsze warzywa, wykorzystywane przy oczyszczaniu organizmu, to m.in.: czerwone buraki, kapusta, natka pietruszki, seler naciowy oraz kalafiory i brokuły. Czerwone buraki zawierają dużo żelaza, jednak przy odtruwaniu organizmu wskazane są ze względu na wspieranie wątroby w procesie usuwania toksyn, przyspieszanie wydalania kwasu moczowego z organizmu, zawierają również dużo błonnika.

Równie bogata w żelazo natka pietruszki wykazuje działanie moczopędne, przez co również przyspiesza usuwanie toksyn wraz z moczem. Podobne działanie wykazuje seler naciowy. Oczyszczanie organizmu warzywami powinno również się opierać na kapuście. Niektórzy dietetycy wskazują na walory kapusty surowej, inni z kolei zalecają spożywanie kapusty kiszonej. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, które zapobiegają zachorowaniom na nowotwory, zaleca się jedzenie kapusty na surowo. Natomiast kapusta kiszona ze względu na zawartość siarki usprawnia pracę wątroby, przez co przyspiesza usuwanie toksyn. Siarkę zawiera również czosnek oraz brokuły, które również są zalecane jako warzywa na oczyszczenie organizmu.


2 comments on “Warzywa oczyszczające organizm

  1. dieta cud pisze:

    Natka pietruszki jest u nas niedoceniana, a naprawdę dobrze oczyszcza organizm. Poza tym to przebogate źródło łatwo wchłanialnego żelaza, co pozwala na zwiększenie witalności i większą ochotę choćby na treningi i aktywne życie, co jeszcze pobudzi metabolizm i pomoże w oczyszczaniu organizmu.

  2. fan pisze:

    Kalafior ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, a jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. A jest tani, smaczny, nietuczący i bardzo łatwo dostępny. Tylko, że jakoś przez lata nie może zrobić się modny, a szkoda, bo działa nie tylko na oczyszczanie organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 − 63 =