Jak działa błonnik

Błonnik to niezwykle istotny składnik pokarmowy, który odpowiada za zdrowie, energię i dobrą formę. Jest to włókno pokarmowe, w skład którego wchodzą przede wszystkim związki polisacharydowe (takie jak celuloza i pektyny) oraz związki niepolisacharydowe. Według Światowej Organizacji Zdrowia codzienne spożywanie 20-40 gram błonnika może uchronić przed wieloma chorobami – przede wszystkim układu krążenia i układu pokarmowego. Jest też niezwykle pomocny w zachowaniu szczupłej sylwetki. Jak działa błonnik? Otóż nie zostaje on strawiony przez enzymy w żołądku, ale fermentuje w jelicie grubym – i w ten sposób korzystnie działa na cały organizm.

Wpływ błonnika na organizm

Wpływ błonnika na organizm jest różnorodny. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie wpływa na układ pokarmowy (wspomaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza działanie jelit, chroni przed zaparciami, nowotworami, żylakami odbytu, a przede wszystkim daje uczucie sytości, co wpływa na zmniejszenie kaloryczności diety). Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie tworzy w jelicie żel, który wiąże kwasy żółciowe i cholesterol, a dodatkowo chroni przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych.

Pozostałe korzystne działanie błonnika to:

zapobieganie wzdęciom,
regulowanie poziomu insuliny (co zapobiega wahaniom poziomu cukru),
wpływanie na eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu,
ograniczanie częstotliwości występowania biegunek,
hamowanie rozwoju niebezpiecznych bakterii (takich jak Salmonella i E.coli),
zwiększanie poczucia sytości,
zapobieganie chorobom jelit,
usprawnianie działania układu trawiennego (a tym samym przyczynianie się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci),
zapobieganie przyswajaniu metali ciężkich oraz środków ochrony roślin,
ochrona śluzówki żołądka.

Zalety błonnika

Wszystkie wymienione zalety dowodzą, jak dobroczynnie działa błonnik na ludzki organizm i jak jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego warto spożywać produkty bogate w błonnik, takie jak otręby, kasza, pieczywo gruboziarniste, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, suszone śliwki oraz orzechy.

Zwiększenie ilości błonnika w codziennej diecie należy wprowadzać stopniowo, aby organizm mógł się przyzwyczaić do nowego sposobu odżywiania. Trzeba też pamiętać o tym, iż pomimo tego, że wpływ błonnika na organizm jest niezwykle pozytywny, to należy zachować rozsądny umiar w jego spożywaniu, gdyż zbyt duża ilość błonnika może spowodować dolegliwości układu pokarmowego. Dlatego niezwykle istotne jest picie dużej ilości wody.


4 comments on “Jak działa błonnik

  1. czuły Marek pisze:

    Te wszystkie diety cud, ćwiczenia na płaski brzuch i inne sprzedawanie marzeń, można sprowadzić do jednego: będziecie łykać błonnik i wszystkie problemy z przemianą materii znikną jak ręką odjął.

    • tłuczek pisze:

      Niby tak, ale do tego trzeba dodać rozsądną aktywność fizyczną, czyli chociaż trochę spacerów. A bez tego, nawet 100 gram błonnika dziennie nie wystarczy, żeby schudnąć. Zwłaszcza jak ktoś przez wiele lat się zapuszczał i tył.

  2. […] Warto się przez chwilę zatrzymać nad gotowymi preparatami, które zawierają między innymi błonnik, siemię lniane i inne składniki, które odtruwają nasz organizm z […]

  3. guśka pisze:

    Bierzecie jakiś suplement z błonnikiem? Szukam czegoś na prawdę dobrego, w aptece jest tego sporo ale nie wiem, który rzeczywiście będzie skuteczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

76 − 72 =